top of page

Kandidatų patirtys išbandant darbo pokalbių platformą: Marijos sėkmės istorija


Marija, „Port Shop“ darbuotoja, mėgaujasi laisvalaukiu Nidoje

Marija, „Port Shop“ darbuotoja, mėgaujasi laisvalaikiu Nidoje


Nuotoliniai vaizdo pokalbiai, kai kandidatai naudoja interviu platformą atsakinėti į iš anksto nustatytus klausimus be tiesioginio bendravimo su atrankų specialistų – daugumai Lietuvoje dar naujiena. Nors tokia atrankos forma turi unikalius privalumus, dalis kandidatų susiduria su iššūkiais. Dažnas darbdavys procesą, kur atrankose pasitelkiamos technologijos, vertina skeptiškai, tačiau mūsų patirtys rodo, kad net 50% kandidatų yra linkę išbandyti tokį darbo pokalbių formatą.


Darbo pokalbių platformos privalumai:


  • Lankstumas ir patogumas: kandidatai vertina galimybę sudalyvauti pokalbyje jiems patogiu laiku. Ypač tai naudinga tiems, kurie turi derinti įvairius kasdienius įsipareigojimus ar gyvena skirtingose laiko juostose.

  • Mažesnė įtampa ir geresnis pasirodymas: galimybė pasirepetuoti atsakymus ir įrašyti juos, kai esi pasiruošęs, gali sumažinti pokalbio įtampą. Taip sukuriama galimybė kandidatams jaustis labiau užtikrintiems ir prisistatyti geriausiai.

  • Efektyvumas atrankos procese: iš atrankos specialistų perspektyvos, pokalbių platformos pasitelkimas pirminėse atrankose leidžia greičiau atrinkti tinkamus kandidatus, galimai pagreitinant įdarbinimo procesą.

  • Galimybė sumažinti šališkumą: standartizuojant klausimus visiems kandidatams, šie pokalbiai gali potencialiai sumažinti nesąmoningą šališkumą, susijusį su visuomenėje egzistuojančiais stereotipais.


Darbo pokalbių platformos trūkumai:


  • Asmeniškumo stoka: kandidatams dažnai trūksta interaktyvumo ir asmeniško ryšio, kurį gauna tiesioginiuose pokalbiuose. Šis sąveikos trūkumas gali apsunkinti asmenybės atsiskleidimą ir geriausių savybių perteikimą.

  • Ribotos galimybės užduoti klausimus: kandidatai praranda galimybę užduoti spontaniškus klausimus ir gauti įžvalgų apie įmonės kultūrą bei darbo pobūdį, kas yra svarbi pokalbio dalis.

  • Techninės iššūkiai: kai kurie kandidatai gali susidurti su sunkumais naudojant technologijas ar jaustis nepatogiai kalbant į kamerą, kas gali paveikti jų pasirodymą.

  • Darbdavio įsitraukimo pojūtis: toks formatas gali priversti kandidatus jaustis tarsi jų atsakymai nėra svarbūs, skeptiškai žiūrima į faktą, kad atrankų specialistai bando sutaupyti savo laiką neskirdami kandidatams asmeninio dėmesio.


Kandidatų edukacija ir geros patirties užtikrinimas: Marijos pavyzdys


Nors daliai kandidatų darbo pokalbių platformos naudojimas atrankų procese gali atrodyti neįprastai, svarbu suprasti, kad siekdami neatsilikti nuo visuotinių tendencijų ir pokyčių darbo rinkoje, turime edukuoti kandidatus apie tokio atrankų formato naudas. Būtina pateikti kandidatams kuo išsamesnę informaciją apie procesą, kad jie jaustųsi užtikrintai ir suprastų, jog ši atrankos forma nėra žmogiškojo ryšio su atrankos specialistais pakeitimas.

Tai yra būdas efektyviau panaudoti abiejų šalių laiką, neatmetant galimybės bendrauti tarpusavyje ir užduoti klausimus tiesiogiai, kuomet kyla toks poreikis.


Ieškodami darbuotojo klientui „Port Shop“, informavome juos, kad atrankų procese naudosime darbo pokalbių platformą. Kuomet viena iš kandidačių, Marija, parodė savo susidomėjimą pozicija, stengėmės užtikrinti šiuos žingsnius:


  • Asmeniškumo didinimas: aiškiai pranešėme Marijai, kad darbo pokalbių platforma yra tik pradinio atrankos proceso dalis. Mes užtikrinome ją, kad sėkmingai įveikus šį etapą, ji toliau kalbėsis tiesiogiai su atrankos specialistu ar pačiu darbdaviu.

  • Aiškių instrukcijų ir lūkesčių pateikimas: mes suteikėme išsamias gaires Marijai, kaip pasiruošti pokalbiui, įskaitant patarimus dėl tinkamo aprangos pasirinkimo, mikrofono patikrinimo prieš jungiantis į nuotolinį pokalbį, ir užtikrinimo, kad jos aplinka atrodytų profesionaliai.

  • Pagalba ieškant tinkamos pozicijos: skatinome Mariją išreikšti savo lūkesčius ir karjeros siekius, leidžiant mums pasiūlyti jai labiausiai tinkamas darbo pozicijas.


Marija apibendrino procesą, sakydama: „Manau, kad procesas yra labai naudingas tiek darbdaviui, tiek žmogui, ieškančiam darbo. Iš ieškančio darbo žmogaus perspektyvos, tai - puiki galimybė pasirodyti geriausiai ir tiksliai perteikti norimą ar reikalingą informaciją“.


Įgyvendindami šią atrankų taktiką, siekėme sukurti daugiau įtraukiančią, palaikančią ir saugią darbo pokalbio patirtį. Marijos sėkminga kandidatūra ir teigiama patirtis įsidarbinant iliustruoja šio atrankos formato veiksmingumą.


Apibendrinant, nors darbo pokalbių platformos naudojimas atrankų procese gali suteikti reikšmingus privalumus atrankų specialistams, reikia atidžiai įsivertinti galimas rizikas, siekiant užtikrinti teigiamą kandidato patirtį. Kandidatams, išsamiai informuotiems apie procesą ir suprantantiems tolimesnius žingsnius, tokia atrankų forma gali padėti maksimaliai išnaudoti tokio formato teikiamas galimybes sėkmingai rasti naują darbą.


 

Norėtumėte išbandyti tokį atrankų procesą?


Susisiekite su mumis ir papasakosime plačiau: info@aidaprojektai.lt

bottom of page