top of page

Ieškant geriausių specialistų: lanksti kainodara ir inovatyvūs metodai darbuotojų atrankai


atrankų specialistai diskutuoja apie naujus metodus

Naujų įdarbinimo technologijų paieškos procesas


Daugelis įmonių Lietuvoje vis dar inertiškai žiūri į darbuotojų paieškos ir atrankos procesą – samdo agentūras, kurios tradiciškai dirba už sėkmės mokestį arba vis dar vengia technologijų, padedančių optimizuoti rankinį darbą. Nors tokios naujovės kaip pirminiai vaizdo interviu su kandidatais ar DI analizė jau senokai naudojamos darbo rinkoje. Beje, kaip ir individualizuota kainodara, kai klientas moka tik už tam tikras personalo atrankos paslaugas.


Sėkmės mokestis – tai užmokestis (šalia projekto vykdymo mokesčio arba kaip susitariama), kurį personalo atrankos ir paieškos paslaugas užsakantis klientas sumoka agentūrai tada, kai pavyksta sėkmingai įdarbinti tinkamą kandidatą. Šis mokestis dažnai yra procentinė darbuotojo metinio arba mėnesinio atlyginimo dalis ir yra susijęs su sėkmingu kandidato įdarbinimo rezultatu.


Ši sistema pranašesnė klientams, kurie nori sumažinti išlaidas ir riziką, tačiau kartais gali trukdyti agentūroms efektyviai dirbti ir optimizuoti darbuotojų paieškos procesą. Toks būdas, kai klientas moka tik už faktines personalo atrankos išlaidas, leidžia įmonėms sutaupyti, efektyviai valdyti kaštus bei skaidriai ir lanksčiai bendradarbiauti abiem pusėms.


Paskui kliento poreikius


Vienas iš pagrindinių individualizuotos darbuotojų atrankos kainodaros privalumų – galimybė geriau atitikti įmonės vertybes ir specifinius poreikius, kuriuos ji kelia ieškomo darbuotojo pozicijai. Remiantis šia atrankos strategija, įmonei gali būti sukuriamas specifinis atrankos procesas, kuris labiau atitinka jos tikslus. Personalo paieškos ir atrankos agentūra „AIDA Recruitment“ ne tik populiarina technologijų vystymą atrankos procese, bet ir siūlo kainodarą, kuri remiasi tik tokių paslaugų pirkimu, kurių reikia klientui.


Agentūros vadovas Antanas Giraitis tai iliustruoja pavyzdžiu, kad kiekviena ieškoma darbo pozicija yra nedidelė rinkodaros kampanija, kuriai reikalingas biudžetas ir strateginiai žingsniai. Lietuvoje gerai žinomos kompanijos, tokios kaip „Vinted“, „Kilo Health“ ar „Microsoft“ neturi sunkumų prisitraukiant kandidatus, o, tikėtina, sprendžia iššūkius, kaip susidoroti su dideliu užklausų ir gyvenimo aprašymų kiekiu.


Tačiau mažiau žinomos kompanijos arba tos, kurios darbuotojų ieško tik retkarčiais, atvirkščiai, turi investuoti ir daugiau lėšų skirti į skelbimo publikavimą, išplatinimą ir potencialių talentų pritraukimą. Taigi, agentūra kreipia dėmesį į kliento iššūkius ir gali išskaidyti ir individualizuoti paslaugas – įvertinti, kur bus publikuotas darbo skelbimas, kaip atrodys reklaminiai skydeliai, koks bus reklamos biudžetas, kas kalbins ir vertins kandidatus. Pavyzdžiui, jei jų srautas mažas, pats klientas gali susisiekti ir suderinti pokalbius su pretendentais, taip sutaupant tam tikrą išlaidų dalį.


Kandidatai linkę prisistatyti video formatu


„AIDA Recruitment“ rekomenduoja klientams naudotis darbo pokalbių platforma „TeamFill“, kuri leidžia atlikti pirminius automatizuotus interviu su kandidatais bet kuriuo metu ir bet kurioje pasaulio vietoje. Toks video interviu skirtas surinkti pirminę informaciją apie specialisto patirtį ir žinias, o darbdaviams suteikia greitą ir išsamią jų prisistatymų analizę. Kandidatų video įrašai taupo laiką, nes nereikia derinti daugybės tiesioginių pokalbių, o vietoje to darbdaviai gali peržiūrėti iš anksto įrašytus video pokalbius jiems patogiu metu.


Be to, naudojantis standartizuota interviu forma ir klausimais tai pozicijai, darbdaviai gali užsitikrinti sąžiningą ir nešališką kandidatų vertinimą. Tai skatina darbo aplinkos įvairovę ir įtraukumą, formuoja stiprias komandas ir veda geresnių rezultatų link. Video interviu formatas leidžia įvertinti ne tik kandidatų kvalifikaciją, bet ir jų komunikacijos įgūdžius, asmenybę ar iš karto patikrinti užsienio kalbos žinias.


Galiausiai, vaizdo interviu darbdaviams suteikia konkurencinį pranašumą kovoje dėl geriausių talentų. Technologijos leidžia operuoti didele kandidatų imtimi, o DI pateiktos įžvalgos padeda priimti greitus sprendimus dėl specialistų pasirinkimo. Taikant naujoviškus įdarbinimo metodus, klientai demonstruoja ir savo, patrauklaus bei šiuolaikiško darbdavio, įvaizdį.


Agentūroje „AIDA Recruitment“ jau atlikta virš tūkstančio automatizuotų darbo pokalbių, o tai reiškia, kad net 50 proc. kandidatų pasirinko vaizdo interviu formą, kaip galimybę žengti koja kojon su technologijomis ir dar veiksmingiau pristatyti save. Kviečiame darbdavius griauti įsisenėjusias personalo atrankos praktikas ir išbandyti tiek technologijomis papildytus metodus, tiek individualizuotą kainodarą, siekiant surasti tinkamiausius specialistus ieškomai pozicijai.



 

Ar esate įmonė, kuri ieško aukščiausios klasės specialistų? Modernizuokite atrankų procesą, pasitelkdami dirbtinį intelektą.


Rezervuokite nemokamą pradinę konsultaciją su mūsų atrankų ekspertais ir sužinokite, kokie inovatyvūs sprendimai egzistuoja rinkoje jau dabar.


bottom of page