top of page

Kiek kainuoja darbuotojų paieška?



Technologijomis papildyta personalo paieška yra puiki alternatyva, galinti pakeisti nusistovėjusias personalo atrankos specialistų pareigas

Technologijomis papildyta personalo paieška yra puiki alternatyva, galinti sumažinti įmonės kaštus


Personalo paieška – atsakingas procesas, kurio metu įmonės, atrankos specialistai ar specialios įdarbinimo agentūros ieško ir atranda geriausius kandidatus tam tikram darbo pasiūlymui. Šis procesas susideda iš kelių etapų, tokių kaip darbo skelbimo aprašymas ir paskelbimas, kandidatų atranka ir vertinimas, pokalbiai su atrinktais žmonėmis ir kt. Tačiau netgi šį ilgai trunkantį ir nemažai lėšų reikalaujantį darbą galima optimizuoti, o įmonėms, pasinaudojus technologijomis, gerokai sutaupyti.


Įprastai personalo atrankos specialistai praleidžia daugybę valandų, peržiūrinėdami gyvenimo aprašymus, ieškodami raktinių žodžių ir spręsdami, kas pateks į kitą pokalbio etapą. Daugelis kandidatų siunčia gyvenimo aprašymus įsitikinę, kad darbo skelbimas jiems aktualus, tačiau dažnai jų CV neatitinka elementarių darbo skelbimo reikalavimų. Tad rankinis gyvenimo aprašymų tikrinimas yra viena iš daugiausiai laiko (ir klaidų) reikalaujančių atrankos proceso funkcijų. Kartais išties lengva nepastebėti puikaus specialisto tarp kalno gyvenimo aprašymų!


Technologijomis papildyta personalo paieška yra puiki alternatyva, galinti iš esmės pakeisti nusistovėjusias personalo atrankos specialistų „žaidimo taisykles“, siūlydama greitesnį, tikslesnį ir gerokai efektyvesnį būdą atpažinti geriausius specialistus. Taip pat, naudojant algoritmus ir pasitelkus dirbtinį intelektą, įmonės gali sutaupyti nuo 50 proc. iki 70 proc. personalo atrankos kaštų. Verta panagrinėti atidžiau, kiek kainuoja darbuotojų paieška Lietuvoje.


100 naujų darbuotojų – 5 atrankos specialistai


Vidutiniškai atrankų specialistas gali darbuotis ties 20 ieškomų pozicijų. Toks darbo krūvis užtikrina, kad kiekvienai darbo pozicijai būtų skiriamas pakankamas laikas ir dėmesys. Todėl, jei įmonė samdo šimtą naujų darbuotojų per metus, jai reikėtų turėti bent 5 atrankos specialistus. Šis skaičius yra apytikslis ir gali kisti priklausomai nuo konkrečių įmonės sąlygų ir samdymo poreikių: ieškomos pozicijos sudėtingumo, darbo rinkos konkurencingumo, personalo skyriaus išteklių ir pan.


Remiantis tokių šaltinių kaip „PayScale“, „Glassdoor“ ar „LinkedIn“ duomenimis, vidutinis personalo specialisto „bruto“ atlyginimas Lietuvoje gali svyruoti nuo 12 iki 25 tūkstančių eurų per metus. Todėl, skaičiuojant preliminariai, šimto darbuotojų atrankos kaštai įmonei gali siekti nuo 60 iki 125 tūkstančių eurų per metus.


Šiek tiek kitaip skaičiuojama vidutinė kandidatų samdymo per išorines įdarbinimo agentūras kaina. Ji gali priklausyti nuo pareigų tipo, reikiamo specializacijos lygio, reputacijos ir panašių veiksnių. Paprastai įdarbinimo agentūros ima mokestį, pagrįstą kandidato pirmųjų metų atlyginimo procentine dalimi, nors galimi ir fiksuoti mokesčiai arba valandiniai įkainiai.


Šis mokestis gali svyruoti nuo 10 proc. iki 30 proc. kandidato metinio atlyginimo. Be to, kai kurios įdarbinimo agentūros gali pasiūlyti skirtingas kainodaros struktūras arba nuolaidas, atsižvelgdamos į tokius veiksnius kaip išskirtinumas (įmonė sutinka tam tikrą laikotarpį dirbti tik su agentūra), apimtis (užpildomos kelios pozicijos) arba paieškos sudėtingumas. Be to, įmonės gali derėtis dėl kainos, atsižvelgdamos į konkrečius poreikius ir biudžeto ribojimus.


Pirmieji atpigino personalo atranką


„AIDA Recruitment“ – viena pirmųjų Lietuvoje pasiūlė naują darbuotojų atrankos koncepciją, kuria siekia naujai įprasminti ir atpiginti šią paslaugą. Agentūros vadovo Antano Giraičio įsitikinimu, pirminiam kandidatų atrinkimui šiuo metu sueikvojama per daug rankinio darbo ir laiko, todėl automatizuota pirminė darbuotojų atranka yra ne tik efektyvesnė, iš didelės gausos atrenkanti tinkamus specialistus, bet ir gerokai pigesnė.


Automatizuota vieno kandidato paieška, atranka ir sėkmingas įdarbinimas čia kainuoja nuo 500 eurų, tad šimto kandidatų atranka – nuo 50 tūkstančių eurų. Be to, agentūra dirba kaip laikino įdarbinimo įmonė projektiniams ar terminuotiems darbams. Tai reiškia, kad ji gali greitai užpildyti laikinas darbo pozicijas, nesamdant atrankos specialistų ar išorinių personalo atrankos kompanijų. Agentūros specialistai gali dirbti ir kaip išoriniai atrankų konsultantai – peržiūrėti gyvenimo aprašymus, atlikti pirminius darbo pokalbius ir pateikti vertingas įžvalgas, tuo pačiu sumažinant organizacijos išlaidas.


Agentūra siūlo įmonėms atlikti pirminius kandidatų interviu, pasinaudojant vaizdo interviu platforma „TeamFill“ – ekonomiška alternatyva tradiciniams tiesioginiams interviu. Tai ne tik taupo išlaidas ir laiką, bet ir suteikia daugiau lankstumo planuojant. „AIDA Recruitment“ skaičiavimu, optimizuojant pirminius atrankos ir darbo pokalbių procesus, įmonės gali sutaupyti nuo 50 proc. iki 70 proc. kaštų, tuo pačiu išlaikydamos konkurencinį pranašumą rinkoje ir „sumedžiodamos“ geriausius tos srities specialistus.



 

Ar esate įmonė, kuri ieško aukščiausios klasės specialistų? Modernizuokite atrankų procesą, pasitelkdami dirbtinį intelektą. Rezervuokite nemokamą pradinę konsultaciją su mūsų atrankų ekspertais ir sužinokite, kokie inovatyvūs sprendimai egzistuoja rinkoje jau dabar.



bottom of page